Jatko-opiskelu

Mitä lukion jälkeen?

Lukio-opintojen jälkeen sinulla on paljon erilaisia vaihtoehtoja opintojen jatkamiselle. Tutustuminen eri koulutusvaihtoehtoihin sekä omien kiinnostuksen kohteiden selvittäminen kannattaa aloittaa ajoissa – heti lukio-opintojen alussa. Korkea-asteen (yliopistot ja korkeakoulut) koulutusohjelmat eivät välttämättä muistuta lukiossa opiskelemiasi aineita tai asiakokonaisuuksia ja siksi onkin tärkeää, että otat selvää eri vaihtoehdoista. Tarjolla on paljon sellaista koulutusta, josta saatat kiinnostua. Alla on monta hyödyllistä linkkiä, joista löydät tietoa eri opiskelumahdollisuuksista ja ammateista. Niistä voit löytää myös eri alojen opiskelijoiden kokemuksia.

Opetusministeriön opintoluotsisivustolta (http://www.opintoluotsi.fi/) voit etsiä koulutustietoa aloittain sekä löytää minkä tahansa oppilaitoksen kotisivut. Opintoluotsi-sivuilla esitellään kaikkia mahdollisia tapoja ja paikkoja opiskella.

Koulutusalat ja ammatit -osiossa esitellään kaikki ammatilliset perustutkinnot, ammattikorkeakoulututkinnot sekä yliopistollinen koulutus. Ammattikorkeakoulujen koulutusohjelma-sivuilta on linkki seuraavassa yhteishaussa olevaan koulutukseen. Näin näet helposti, missä haluamaasi koulutusta järjestetään. Yliopistollisen koulutuksen kohdalta on linkki suoraan yliopistojen kotisivuille, joista voi katsoa lisätietoja kiinnostuksesi kohteista.

Opetushallituksen Opintopolku-sivuilta (https://opintopolku.fi/wp/fi/) voit selvittää mm. miten koulutuksiin haetaan ja miten opiskelijat valitaan. Sivuilta löytyy kaikki koulutukseen hakemiseen liittyvä tärkeä tieto.

Ammatinvalinta
Lukioaikana moni miettii, mikä hänestä tulee "isona". On tärkeää, että pohdit asiaa lukion alusta lähtien, koska lukiossa tekemäsi kurssivalinnat vaikuttavat jatko-opiskelumahdollisuuksiisi. Esimerkiksi pitkä matematiikka on monilla teknisillä ja luonnontieteellisillä aloilla tarpeellinen.

Linkkejä pohdintojesi & valintojesi tueksi

Abien kevään hakuinfo tallenne 

Apua ammatin valitsemiseen voit saada seuraavilta sivustoilta:

Kun koulu loppuu -sivusto (http://kunkoululoppuu.fi/) tarjoaa nuorille tietoa koulutus- ja uravaihtoehdoista.

www.toissa.fi on erinomainen sivusto, jonne on koottu paljon korkeakouluista valmistuneiden kertomuksia sekä faktaa heidän työelämään sijoittumisesta.

www.ammattinetti.fi on verkkopalvelu, joka on tarkoitettu ammattien ja alojen vertailuun. Sivuilta löytyy mm. ammattien ja ammattialojen kuvauksia, eri alojen ammattilaisten haastatteluja sekä erilaisia uratarinoita työelämään sijoittumisesta.

www.ammatinvalinta.fi -sivustolta löytyy oman alan löytämiseen ohjaavia testejä ja kysymyksiä sekä koulutusalat-osion alta paljon ammattivideoita.

Opiskelijaboxissa (http://www.mytech.fi/) voi tutustua oikeisiin opiskelijoihin ja aitoihin teknologiateollisuuden ammattilaisiin. Opiskelijat kertovat valinnoistaan ja kokemuksistaan. Ammattilaiset kertovat työstään ja työpaikastaan. Tutustu erilaisten ihmisten näkemyksiin ja kokemuksiin. Saat tietoa omien valintojesi tekemiseen.

Ammatinvalintatestejä

- AVO-ammatinvalintaohjelma (http://www.mol.fi/avo/) .

Työ- ja elinkeinotoimiston sivuilla oleva ammatinvalintatesti. Testissä voit kertoa kyvyistäsi tai kiinnostuksistasi, ja kone etsii sinulle sopivia aloja. Huomaa, että ohjelma ei valitse alaa puolestasi vaan antaa ideoita muun pohdiskelun tueksi. Huomioi myös, että se sisältää vain kolmisensataa alaa, joten monet koulutukset jäävät kokonaan testin ulottumattomiin.

http://www.eximia.fi/urakone/

Sisältää muutamia eri aloihin liittyviä kysymyksiä, joista saat valita, miten paljon aihe kiinnostaa. Lopuksi kone arpoo sinulle sopivia opiskeluvaihtoehtoja ja ilmaisee prosentein, kuinka sopiva kukin ala on juuri sinulle.

- www.opiskelupaikka.fi (http://www.opiskelupaikka.fi/Virtuaaliopo/Ammatinvalintatesti-ja-uraneuvoja)

Tarjoaa erilaisia ammatinvalintatestejä, uravalinnan neuvoja ja tietoa koulutukseen hakeutumisesta.

https://www.studentum.fi/EducationTest/Start/11

35 kysymyksen kokonaisuus, jonka avulla se ehdottaa sinulle sopivaa alaa.