Terveydenhuolto ja muu opiskelijahuolto

Vahva suositus kasvomaskin käytöstä lähiopetuksessa Lempäälän lukiossa 

Koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi Pirkanmaan toisen asteen oppilaitoksissa (lukiot ja ammatillinen koulutus) otetaan käyttöön vahva suositus kasvomaskin käytöstä lähiopetuksessa. Maskisuosituksella haluamme taata kaikille opiskelijoille mahdollisimman turvallisen oppimisympäristön. Samalla suojelemme 2. asteen oppilaitoksissa työskenteleviä tartunnoilta. Ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoita lukuunottamatta opiskelijat vastaavat kasvomaskien hankkimisesta itse.

Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun tartunnan saanut esimerkiksi puhuu tai yskii. Kasvomaskin asianmukainen käyttö vähentää tartuntoja estämällä pisaroiden leviämistä ympäristöön. Tärkeää on myös huolehtia hyvästä käsihygieniasta sekä turvavälien noudattamisesta ja muistaa, että lähiopetukseen voi osallistua ainoastaan oireettomana. 

Lisätietoja asiaan liittyen saa rehtorilta.

Opiskelijoiden toimintaohjeistus koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi kampuksella

Opiskelijan ei pidä osallistua lähiopetukseen tai muuhun oppilaitoksen tiloissa järjestettävään toimintaan,  jos hänellä on sairastumiseen viittaavia oireita.

Koronavirusinfektiolle altistunut oireeton opiskelija voi jatkaa opiskeluissaan normaalisti. Mikäli hänellä ilmenee koronavirusinfektioon sopivaa oireistoa, hänen tulee viipymättä omaehtoisesti eristäytyä kotiin.

Oireettomankin altistuneen tulee välttää tarpeettomia sosiaalisia kontakteja viikon ajan altistuksen jälkeen, ja käyttää työ- tai opiskelupaikkakontakteissa maskia, sekä noudattaa tarkasti käsihygieniaa.

Katso myös Usein kysyttyjä kysymyksiä eristyksestä ja karanteenista

Kouluun voi palata vasta oireettomana.

Huolellinen käsien pesu suoritetaan saippualla ulkoa sisälle tullessa,  ennen ruokailua, wc-käyntien yhteydessä ja aina muuten tarvittaessa,  esim. niistämisen tai aivastamisen jälkeen.

  • Pidetään 1-2 metrin turvaväli muihin.
  • Aivastetaan ja yskitään nenäliinaan tai tarvittaessa hihaan.

Terveydenhoitajan vastaanotto tapahtuu vain ajanvarauksen kautta (ei walk-in vastaanottoa) . 

  • Ajanvaraus terveydenhoitajalle tapahtuu wilma-viestillä, tekstiviestillä tai puhelinsoitolla 050-3839 743 (soita mieluiten kello 8-8.30).
  • Terveydenhoitajan vastaanotolle ei saa mennä oireisena.

Noudatetaan oman ryhmän ruokailuvuoroja

  • Ruokailussa huolehditaan hyvästä hygieniasta ja turvaväleistä niin jonottaessa kuin ruokaillessa.
  • Kun ruoka on syöty,  poistutaan ruokalasta.

Oleskellaan vain lukion käytössä olevissa tiloissa riittävää väljyyttä noudattaen.

Käytetään vain lukion opiskelijoille merkittyjä WC-tiloja.

Luokissa noudatetaan opettajan laatimaa istumajärjestystä.

Kuntosalilla huomioidaan riittävä väljyys ja käsihygienia. Jokainen käyttäjä vastaa siitä, että tangot ja penkit puhdistetaan käytön jälkeen desifiointiainetta sisältävällä paperilla/liinalla.

Välitunnilla pöytätennistä saa pelata vain henkilökohtaisia välineitä käyttäen.

Kasvomaskeja suositellaan käytettäväksi koulumatkoilla joukkoliikennevälineissä, joissa lähikontakteja ei voida aina välttää.


Opiskeluterveydenhuollon lukuvuositiedote 2020- 2021

Opiskeluterveydenhuollon palveluihin ovat oikeutettuja Lempäälässä Virta Kampuksessa vähintään kaksi kuukautta opiskelevat opiskelijat. Opiskeluterveydenhuoltoon sisältyvät opiskelijan terveyden- ja sairaanhoitopalvelut.

Ensimmäisenä opiskeluvuotena on terveydenhoitajan ja toisena opiskeluvuotena lääkärin tekemä terveystarkastus.  Terveystarkastuksiin kutsutaan mutta tarvittaessa voit myös itse varata terveydenhoitajalta ajan vastaanotolle. Terveydenhoitaja tekee hoidon tarpeen arviointia ja ohjaa tarvittaessa lääkärin vastaanotolle. Opiskeluterveydenhuollon lääkäripalvelut ovat yleislääkäritasoisia. Lääkäri arvioi tilanteesi ja tarvittaessa tekee lähetteen tutkimuksiin tai hoitoihin, esim. laboratorioon, fysioterapiaan tai ohjaa erikoissairaanhoitoon.

Terveydenhoitajilla ei ole lääkkeenmääräämisoikeutta, joten he eivät voi antaa lääkkeitä opiskelijoille ilman lääkärin määräystä, ei edes käsikauppalääkeitä päänsärkyyn tai kuukautiskipuun.  Tämän vuoksi on hyvä pitää mukana 1-2 tablettia omia särkylääkkeitä, joita voi tarvittaessa ottaa särkyyn.

Voit käyttää sairaanhoidollisissa tilanteissa myös oman terveysasemasi palveluja. Lempäälän terveyskeskuksessa annettavat avosairaanhoidon lääkäripalvelut ovat asiakaslain mukaisesti maksullisia yli 18 -vuotiaille. Ajanvaraus päivystys p. 03 565 52 500 arkisin klo 8-20, osoite: Lempäälän terveyskeskus, Himminpolku 6, 37500 Lempäälä.

Älä tule sairaana kouluun

Koronavirus aiheuttaa hengitystieinfektion, jonka oireita voivat olla mm. yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut, vatsaoireet ja päänsärky. Kenenkään ei pidä tulla kouluun, jos on sairastumiseen viittaavia oireita. Oireisten tulee olla yhteydessä omalle terveysasemalleen ja hakeutua sieltä saatujen ohjeiden mukaisesti koronavirustestiin.

Hyvä käsi- ja yskimishygienia estää tartuntoja

Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana. Oikein toteutettu yskimis- ja käsihygienia estää tartuntoja. Kädet pestään aina kouluun tullessa sekä ennen kotiinlähtöä. Lisäksi kädet pestään ennen ruokailua, aina ulkoa sisälle tullessa sekä aina aivastamisen tai yskimisen jälkeen, tai kun kädet ovat näkyvästi likaiset. Kädet kuivataan kertakäyttöisiin paperisiin käsipyyhkeisiin. Aivastamisen tai yskimisen yhteydessä suun eteen laitetaan kertakäyttönenäliina, joka heitetään heti käytön jälkeen pois. Jos nenäliinaa ei ole saatavilla, suojataan suu kyynärtaipeella. Kädet pestään tämän jälkeen. Vältä myös tarpeettomia fyysisiä kontakteja.

Rokotukset

Kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvat rokotteet ovat asiakkaille maksuttomia. Muihin rokotteisiin tarvitaan resepti.

Aikuisten rokotusohjelma:

§  Polio: perussarjaa (3 rokotusta) ei normaalisti tarvitse tehostaa aikuisiällä

§  MPR (tuhkarokko-sikotauti-vihurirokko) 2 rokotusta: Jos rokotussuoja on puutteellinen, se täydennetään

§  Tetanus-d (jäykkäkouristus-kurkkumätä): perussarjan saaneille annetaan tehosterokotus 20 v välein alle 65-vuotiaille

§  Influenssarokote: riskiryhmille syksyisin erikseen ilmoitettavana ajankohtana

Kun tarvitset terveydenhoidollista apua/tukea esim. matkoihin liittyviin rokotuksiin, ravintoon, liikuntaan, uneen, ehkäisyyn, mielialaan, jaksamiseen ja hyvinvointiisi liittyvissä asioissa, ota yhteyttä terveydenhoitajaan tapaamisen sopimiseksi.

Yhteystiedot:

Terveydenhoitaja Hanna-Maria Grann p. 050 3839 743/ Wilma-viesti,

puhelinaika ma-pe klo 8-8:30

Lääkäriin yhteydenotot terveydenhoitajan kautta


Hyvää alkanutta lukuvuotta,

Opiskeluterveydenhuollon henkilöstö


Opiskeluhuollon terveiset lukion etäopiskeluajalle

Etäopiskelun ajan nuorille tarkoitetut palvelut ovat opiskelijoidemme käytettävissä. Tässä linkki lempäälän nuorten omaan kanavaan. 

Erityisruokavalio

Mahdollinen erityisruokavalio ilmoitetaan Selvitys erityisruokavaliosta -lomakkeen avulla. Lisätietoja erityisruokavalioihin löydät täältä

Terveydenhuolto ja muu opiskeluhuolto

Opiskeluterveydenhuolto

Terveydenhoitaja on Virta-kampuksella paikalla päivittäin maanantaista perjantaihin. 
Sairastumiset ja tapaturmat, jotka vaativat kiireellistä ensiapua, hoidetaan heti. Puhelinaika aamuisin klo 8.00-8.30  Muut ajat rauhoitetaan terveystarkastuksille ja muille sovituille käynneille.

1. vuoden opiskelijoille järjestetään terveydenhoitajan tekemä terveystarkastus ja
2. vuoden opiskelijoille lääkärin tekemä terveystarkastus.
Pojille lääkärintarkastus järjestetään kutsuntavuonna.

Kaikille 1. vuosikurssin opiskelijoille tehdään terveystarkastus 1. opintovuoden aikana. Nuorisolääkäri tekee lääkärintarkastukset 2. vuosikurssin tytöille. Lukion kutsuntaikäiset pojat (yleensä 2. vuosikurssilla) käyvät terveydenhoitajan luona alkutarkastuksessa, josta heidät ohjataan nuorisolääkärille kutsuntatarkastusta varten (yleensä keväällä)

Ajanvaraukset lääkärille terveydenhoitajan kautta.

Kun tarvitset terveydenhoidollista apua/tukea esim. matkoihin liittyviin rokotuksiin, ravintoon, liikuntaan, uneen, ehkäisyyn, mielialaan, jaksamiseen ja hyvinvointiisi liittyvissä asioissa, ota yhteyttä terveydenhoitajaan tapaamisen sopimiseksi.

Hanna-Maria Grann, terveydenhoitaja
puh. 050 383 9743

Muu opiskeluhuolto

Huolettaako jaksaminen tai hankaloittaako jokin mieltäsi painava asia opintojasi? Mietityttääkö tuleva? Voit kääntyä koulun psykiatrisen sairaanhoitajan, koulukuraattorin tai koulupsykologin puoleen.

Jennimari Kaipia, psykiatrinen sairaanhoitaja
puh. 041-7300561
”walk in” -vastaanotto torstaisin klo 10.20-11.00, jolle opiskelija voi tulla ilman ajanvarausta

opintopsykologi
puh. 

Johanna Heikkinen, opintokuraattori
puh. 040 159 3096

Opiskeluhuolto

Opiskeluhuolto on opiskelijan hyvän oppimisen, hyvän psyykkisen ja fyysisen terveyden sekä sosiaalisen hyvinvoinnin edistämistä ja ylläpitämistä sekä niiden edellytyksiä lisäävää toimintaa kouluyhteisössä. Opiskeluhuoltoa toteutetaan ensisijaisesti ennaltaehkäisevänä ja koko kouluyhteisöä tukevana yhteisöllisenä opiskeluhuoltona. Opiskeluhuolto järjestetään monialaisessa yhteistyössä opetustoimen ja sosiaali- ja terveystoimen kanssa.  Yksilökohtaista opiskeluhuoltoa toteutetaan yhteistyössä opiskelijan ja hänen huoltajansa kanssa.

Oppilaitoskohtainen opiskeluhuoltoryhmä vastaa koulun opiskeluhuollon suunnittelusta, kehittämisestä, toteuttamisesta ja arvioinnista yhteisöllisellä tasolla. Ryhmän keskeinen tehtävä on yhteisön terveellisyyden, hyvinvoinnin ja turvallisuuden edistäminen sekä muun yhteisöllisen opiskeluhuollon toteuttaminen ja kehittäminen. Lempäälän lukiossa oppilaitoskohtaisena opiskeluhuoltoryhmänä toimii Virta-kampuksen opiskeluhuoltoryhmä. Kampuksen opiskeluhuoltoryhmään lukiosta kuuluvat apulaisrehtori, opinto-ohjaaja, erityisopettaja, opettajajäsen sekä opiskelijajäsen. Tredusta opiskeluhuoltoryhmään kuuluu neljä henkilökunnan jäsentä sekä opiskelijajäsen. Lisäksi ryhmään kuuluvat Virta-kampuksen terveydenhoitaja, koulupsykologi, koulun psykiatrinen sairaanhoitaja sekä koulukuraattori. 

Monialainen asiantuntijaryhmä kootaan yksittäisen opiskelijan tai opiskelijaryhmän tuen tarpeen selvittämiseksi ja opiskeluhuollon palvelujen järjestämiseksi. Ryhmän kokoaa se opetushenkilöstön tai opiskeluhuollon palveluiden edustaja, jolle asia työtehtävien perusteella kuuluu.

Lukemis- ja kirjoittamishäiriöt

Erityisopettaja selvittää mahdollisia LuKi-häiriöitä ja kirjoittaa tarvittaessa siitä lausuntoja. Oppimistaidon kurssia suositellaan kaikille niille, joilla on vaikeuksia lukioaineiden lukemisessa, kirjoittamisessa tai asiakokonaisuuksien hahmottamisessa. Oppimistaidon kurssin suorittaminen on edellytyksenä ns. LuKi-lausunnon saamiselle, mikä puolestaan suo helpotuksia mm. YO-kirjoituksissa.