Terveydenhuolto ja muu opiskelijahuolto

Opiskeluterveydenhuollon tiedote opiskelijoille, huoltajille ja oppilaitosten henkilökunnalle lukuvuodelle 2023- 2024


Opiskeluhuollon tarkoituksena on edistää ja ylläpitää opiskelijan hyvää oppimista, hyvää psyykkistä ja fyysistä terveyttä sekä sosiaalista hyvinvointia. Opiskeluhuoltoon kuuluu opiskeluterveydenhuolto, kuraattori- ja psykologipalvelut sekä yhteisöllinen opiskeluhuolto. 

Opiskeluterveydenhuolto 

Opiskeluterveydenhuolto sisältää sekä terveyden- että sairaanhoidon palvelut. Niihin kuuluvat terveystarkastukset, mielenterveys- ja päihdeongelmien varhainen toteaminen ja hoito, seksuaaliterveyspalvelut, suun terveydenhuolto sekä opiskeluympäristön terveellisyyden ja turvallisuuden 

edistäminen. Opiskeluterveydenhuollon palvelut ovat opiskelijalle vapaaehtoisia sekä pääosin maksuttomia. Maksullisia ovat ainoastaan sairaanhoidolliset lääkärikäynnit 18 vuotta täyttäneille lukuun ottamatta mielenterveyskäyntejä. 

Opiskeluterveydenhuollon vastaanottopalvelut järjestetään isoimpien ammatillisten oppilaitosten ja lukioiden yhteydessä, Tampereella keskitetyssä toimipisteessä sekä kuntien muissa terveydenhuollon toimipisteissä. Oman opiskeluterveydenhuollon toimipisteen voit tarkistaa oppilaitoksen perusteella: https://www.pirha.fi/palvelut/palveluhakemisto/opiskeluterveydenhuolto

Terveydenhoitaja Emmi Jaakkola, p. 0503839743 

Yhteydenotto opiskeluterveydenhuoltoon   

  • Voit ottaa yhteyttä opiskeluterveydenhuoltoon puhelimitse, kun tarvitset hoidon tarpeen arviointia tai ajan vastaanotolle. Oppilaitoksen opiskeluterveydenhuollon yhteystiedot löytyvät: https://www.pirha.fi/palvelut/palveluhakemisto/opiskeluterveydenhuolto
  • Omaolo-palvelussa on käytettävissä useita erilaisia oirearvioita. Voit tunnistautua palveluun verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella ja lähettää oirearvion tulokset opiskeluterveyden-huollon ammattilaisen arvioitaviksi. Lisätietoja Omaolo-palvelun verkkosivuilta  

Terveystarkastusten alkamisesta tiedotetaan erikseen ryhmäkohtaisesti.   

Opiskeluterveydenhuollon palvelut tarjotaan ensisijaisesti lähipalveluna, mutta opiskelijalla on mahdollisuus myös hoitajan tai lääkärin etävastaanottoon. Lääkärin vastaanotolle aika varataan terveydenhoitajan kautta.  

Sairaustapauksissa voi opettajan luvalla olla koulusta pois enintään 5 päivää. Terveydenhuoltoon tulee ottaa kuitenkin yhteyttä aina, kun vointi sitä vaatii.   

Kiireellinen hoito  

Opiskeluterveydenhuollossa ei järjestetä päivystyksellistä hoitoa, joka tarkoittaa mm. äkillisen sairastumisen tai vamman välitöntä arviointia ja hoitoa. Jos tarvitset terveysongelmaasi hoitoa 1-3 päivän kuluessa, niin hakeudu päivystyspalveluihin. Tietoa Pirkanmaan hyvinvointialueen kiireellisestä hoidosta ja päivystyksestä: https://www.pirha.fi/palvelut/palveluhakemisto/kiireellinen-hoito

Kuraattori- ja psykologipalvelut sekä psykiatrinen sairaanhoitaja 

Opiskeluhuollon kuraattori- ja psykologipalveluilla sekä psykiatrisen sairaanhoitajan palveluilla tuetaan opiskelijoiden oppimista ja hyvinvointia sekä sosiaalisia ja psyykkisiä valmiuksia. Palvelut ovat maksuttomia ja luottamuksellisia. 

Yhteydenotto opiskeluhuollon kuraattoriin ja psykologiin sekä psykiatriseen sairaanhoitajaan Wilman kautta tai puhelimitse.  

Opiskeluhuollon kuraattori auttaa opiskelijoita perhe- ja ihmissuhteiden, käyttäytymisen, tunne-elämän ja opiskelun haasteissa sekä tukee erilaisissa elämän muutos- ja kriisitilanteissa tai kiusaamiseen liittyvissä asioissa. Tukikäyntien aiheita voivat olla esimerkiksi poissaolot, pelot, ahdistuneisuus, mielialan lasku, päihteiden käyttö, pelaaminen, taloudelliset ongelmat tai arjenhallintaan liittyvät haasteet. Opiskelijan tuen tarvetta arvioidaan yhdessä perheen ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa. 

Opiskeluhuollon kuraattori Emilia Hellberg, p. 040 159 3096 (Krista Krekola virkavapaalla) 

Opiskeluhuollon psykologi tukee opiskelijoita opiskelukyvyn ja tunne-elämän haasteissa. Psykologin tehtävät liittyvät muun muassa opiskelijan yksilölliseen oppimiseen, mielenterveyden edistämiseen ja tukemiseen sekä psykologiseen arviointiin. Psykologin tutkimusten tarvetta arvioidaan yhdessä erityisopettajien ja opiskeluterveydenhuollon asiantuntijoiden sekä huoltajien kanssa.  

Opiskeluhuollon psykologi Marleena Piikkilä, p. 0401535712 

Psykiatrinen sairaanhoitaja auttaa ja tukee opiskelijoita, perheitä ja kouluyhteisöä mielenterveyteen liittyvissä asioissa. Keskustelukäynneillä tuetaan opiskelijoita lievissä ja keskivaikeissa mielenterveyden haasteissa. Psykiatrinen sairaanhoitaja toimii moniammatillisesti yhteistyössä eri toimijoiden kanssa opiskelijoiden kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tukemiseksi. 

Psykiatrinen sairaanhoitaja Jennimari Kaipia, p. 0417300561 

Yhteisöllinen opiskeluhuolto 

Yhteisöllisellä opiskeluhuollolla tarkoitetaan toimintakulttuuria ja toimia, joilla koko oppilaitosyhteisössä edistetään opiskelijoiden oppimista, hyvinvointia, terveyttä, sosiaalista vastuullisuutta, vuorovaikutusta ja osallisuutta sekä opiskeluympäristön terveellisyyttä, turvallisuutta ja esteettömyyttä. Yhteisöllistä opiskeluhuoltoa toteuttavat kaikki opiskeluhuollon toimijat. Yhteisöllistä opiskeluhuoltotyötä tehdään oppilaitoksen ja opiskelijoiden tarpeista lähtien ja ajankohtaisiin ilmiöihin vastaten. Esimerkkejä yhteisöllisestä työstä ovat erilaiset teemapäivät ja oppilaitoksen tapahtumat. 

Terveydenhuolto ja muu opiskeluhuolto

Opiskeluterveydenhuolto

Terveydenhoitaja on Virta-kampuksella paikalla päivittäin maanantaista perjantaihin. 
Sairastumiset ja tapaturmat, jotka vaativat kiireellistä ensiapua, hoidetaan heti. Puhelinaika aamuisin klo 8.00-8.30  Muut ajat rauhoitetaan terveystarkastuksille ja muille sovituille käynneille.

1. vuoden opiskelijoille järjestetään terveydenhoitajan tekemä terveystarkastus ja
2. vuoden opiskelijoille lääkärin tekemä terveystarkastus.
Pojille lääkärintarkastus järjestetään kutsuntavuonna.

Kaikille 1. vuosikurssin opiskelijoille tehdään terveystarkastus 1. opintovuoden aikana. Nuorisolääkäri tekee lääkärintarkastukset 2. vuosikurssin tytöille. Lukion kutsuntaikäiset pojat (yleensä 2. vuosikurssilla) käyvät terveydenhoitajan luona alkutarkastuksessa, josta heidät ohjataan nuorisolääkärille kutsuntatarkastusta varten (yleensä keväällä)

Ajanvaraukset lääkärille terveydenhoitajan kautta.

Kun tarvitset terveydenhoidollista apua/tukea esim. matkoihin liittyviin rokotuksiin, ravintoon, liikuntaan, uneen, ehkäisyyn, mielialaan, jaksamiseen ja hyvinvointiisi liittyvissä asioissa, ota yhteyttä terveydenhoitajaan tapaamisen sopimiseksi.

Emmi Jaakkola, terveydenhoitaja
puh. 050 383 9743

  • walk-in-vastaanotto ma-pe klo 10-11  
  • ajanvaraus terkalle tai lääkärille yhteydenotolla terveydenhoitajaan: txtviesti/ wilma 

Muu opiskeluhuolto

Huolettaako jaksaminen tai hankaloittaako jokin mieltäsi painava asia opintojasi? Mietityttääkö tuleva? Voit kääntyä koulun psykiatrisen sairaanhoitajan, koulukuraattorin tai koulupsykologin puoleen.

Jennimari Kaipia, psykiatrinen sairaanhoitaja
puh. 041-7300561

Marleena Piikkilä, opintopsykologi
puh. 040 153 5712 

Emilia Hellberg (Krista Krekola virkavapaalla), opintokuraattori
puh. 040 159 3096

Opiskeluhuolto

Opiskeluhuolto on opiskelijan hyvän oppimisen, hyvän psyykkisen ja fyysisen terveyden sekä sosiaalisen hyvinvoinnin edistämistä ja ylläpitämistä sekä niiden edellytyksiä lisäävää toimintaa kouluyhteisössä. Opiskeluhuoltoa toteutetaan ensisijaisesti ennaltaehkäisevänä ja koko kouluyhteisöä tukevana yhteisöllisenä opiskeluhuoltona. Opiskeluhuolto järjestetään monialaisessa yhteistyössä opetustoimen ja sosiaali- ja terveystoimen kanssa. Yksilökohtaista opiskeluhuoltoa toteutetaan yhteistyössä opiskelijan ja hänen huoltajansa kanssa.

Oppilaitoskohtainen opiskeluhuoltoryhmä vastaa koulun opiskeluhuollon suunnittelusta, kehittämisestä, toteuttamisesta ja arvioinnista yhteisöllisellä tasolla. Ryhmän keskeinen tehtävä on yhteisön terveellisyyden, hyvinvoinnin ja turvallisuuden edistäminen sekä muun yhteisöllisen opiskeluhuollon toteuttaminen ja kehittäminen. Lempäälän lukiossa oppilaitoskohtaisena opiskeluhuoltoryhmänä toimii Virta-kampuksen opiskeluhuoltoryhmä. Kampuksen opiskeluhuoltoryhmään lukiosta kuuluvat apulaisrehtori, opinto-ohjaaja, erityisopettaja, opettajajäsen sekä opiskelijajäsen. Tredusta opiskeluhuoltoryhmään kuuluu neljä henkilökunnan jäsentä sekä opiskelijajäsen. Lisäksi ryhmään kuuluvat Virta-kampuksen terveydenhoitaja, koulupsykologi, koulun psykiatrinen sairaanhoitaja sekä koulukuraattori. 

Monialainen asiantuntijaryhmä kootaan yksittäisen opiskelijan tai opiskelijaryhmän tuen tarpeen selvittämiseksi ja opiskeluhuollon palvelujen järjestämiseksi. Ryhmän kokoaa se opetushenkilöstön tai opiskeluhuollon palveluiden edustaja, jolle asia työtehtävien perusteella kuuluu.